Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (2024)

Geschreven door pianodocentRuben Weverling

Een digitale piano kopen, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel opties, merken en typenummers dat je al heel snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Als pianodocent wordt ik regelmatig gevraagd naar mijn aanbevelingen en tips. Om die reden heb ik besloten deze digitale piano koopgids samen te stellen met een zorgvuldig gekozen selectie van de beste digitale piano's van dit moment, en zaken waar je op moet letten.

Na het lezen van deze koopgids, ben je goed uitgerust om een digitale piano te kiezen die past bij jouw behoeften, budget en niveau (van echte beginner tot gevorderde pianist).

Vergeet uiteraard niet om goed zelf onderzoek te doen en reviews te lezen, zowel over de digitale piano zelf als over de winkel waar je hem van plan bent te kopen. Wij hebben zelf een uitstekende ervaring met Bax-Music, een populaire muziekwinkel waar we al jaren onze spullen bestellen.

Een digitale piano kopen: waar moet je op letten?

Er zijn een flink aantal factoren waar je over na kunt denken, zoals: het soort digitale piano, budget, aantal toetsen, aanslaggevoeligheid, de polyfonie (het aantal tonen dat tegelijk kan worden gespeeld), de kwaliteit van de interne luidsprekers, de aan- of afwezigheid van extra functies op de piano en last but not least... de reputatie van de verschillende merken.

Soorten digitale piano's

Er zijn 3 soorten digitale piano's: slab piano's, console piano's en stage piano's.

Slab piano's bestaan uit een klavier met een besturingssysteem en ingebouwde luidsprekers. Dit type digitale piano's lijkt op een standaard keyboard qua uiterlijk en gewicht. Pedalen, zoals een sustain pedaal, zijn vaak niet meegeleverd maar kunnen wel los worden aangesloten.

Console piano's lijken meer op traditionele piano's, ze hebben een ombouw en vaak zitten de pedalen daarin verwerkt. Ze zijn door hun grotere formaat moeilijk te verplaatsen.

Als laatste heb je de stage piano's. Deze lijken qua uiterlijk op slab piano's alleen ze hebben geen ingebouwde speakers. Dat betekent dat je ze moet aansluiten op een versterker om er geluid uit te kunnen krijgen. Stage piano's zijn vooral bedoeld voor optredens waarbij meer muzikale apparatuur mee gaat, zoals versterkers en speakers. Ze zijn vaak ook zwaarder en duurder dan slab piano's.

Stage piano's zijn eigenlijk een aparte categorie (met een eigen doelgroep), die laat ik in dit artikel dus buiten beschouwing. In de selectie neem ik zowel slab als console piano's mee.

Budget

Uiteraard speelt ook je beschikbare budget een belangrijke rol wanneer je een digitale piano wilt gaan kopen. Digitale piano's zijn er in verschillende prijsklassen, van de goedkopere modellen van een paar honderd euro tot de high-end modellen van meer dan 1000 euro.

Het is handig om van tevoren je budget te bepalen omdat dit helpt om je keuzeset wat te verkleinen en een afweging te maken tussen modellen die passen bij jouw portemonnee.

Zo is een Fazley FSP-200 bijvoorbeeld een digitale piano met een hartstikke goede prijs-kwaliteit verhouding voor beginners, terwijl een Yamaha Clavinova CLP-725 of een Roland RP701 door het merk en de kwaliteit een grotere investering vragen die beter te rechtvaardigen is voor wat meer ervaren pianisten. Natuurlijk is een digitale piano van 1000 euro beter dan een model van 300 euro, maar de belangrijkere vraag is... merk je dat verschil ook met je huidige ervaringsniveau?

Aantal en soort toetsen

Het aantal toetsen op een digitale piano is meestal 61, 76 of 88. Het is absoluut aan te bevelen om om voor een groot klavier te kiezen, 88 toetsen is de standaard van een akoestische piano.

Met het soort toetsen doel ik op de aanslaggevoeligheid (hoe gevoelig reageren de toetsen op de kracht waarmee je ze indrukt). De mate van aanslaggevoeligheid bepaalt namelijk hoeveel gevoel, dynamiek en expressie je in je spel kunt leggen - net zoals op een echte vleugel.

Meer toetsen en een hogere aanslaggevoeligheid zorgen voor meer speelmogelijkheden.

Polyfonie

Polyfonie betekent het aantal tonen dat tegelijkertijd gespeeld kan worden op een digitale piano.

Bij een hogere polyfonie kun je meer noten tegelijkertijd spelen (of laten doorklinken met je sustain pedaal) zonder dat er tonen wegvallen. Dit wordt met name belangrijk wanneer je complexe stukken gaat spelen of akkoorden die uit veel tonen bestaan.

De meeste digitale piano's beschikken over een polyfonie van minstens 64 noten, maar sommige wat meer geavanceerde modellen gaan zelfs tot een polyfonie van 256 noten.

Hoe hoger de polyfonie hoe realistischer en vloeiender je spel zal klinken. Dus als je wat meer gevorderd bent en complexe stuk gaat spelen, is dit zeker een belangrijk punt.

Geluidskwaliteit

Digitale piano's beschikken over interne luidsprekers en een aansluiting waarop je een koptelefoon op kunt aansluiten. Soms hebben ze ook nog andere uitgangen om het geluid naar een computer of naar een versterker te sturen. De kwaliteit van geluid is natuurlijk een van de meeste belangrijke factoren om op te letten bij de aankoop van een digitale piano.

Je wilt dat de digitale piano een natuurlijk en realistisch pianogeluid produceert. Een geluid dat klinkt als een echte piano en geen plastic-fantastic computergeluidje. De kwaliteit van de interne luidsprekers bepaalt voor het grootste deel hoe de piano zal klinken tijdens het spelen en daarom is dit een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor een digitale piano.

Extra functies

Op een digitale piano kun je piano spelen, maar dat is vaak niet alles. Op veel modellen vind je extra functies waar je op kunt letten bij de aankoop. Zo hebben sommige digitale piano's functionaliteiten zoals: opname- en afspeelmogelijkheden, begeleidingsritmes, een metronoom, aansluitingen om je piano te verbinden met je smartphone of computer, interactieve leerfuncties en meer.

Deze functies kunnen je speelervaring verbeteren maar je moet je wel afvragen hoeveel je ze in de praktijk zult gebruiken. Meer is niet altijd beter en je kunt je best afvragen hoe noodzakelijk al die toeters en bellen zijn voor jouw voorgenomen gebruik.

Merk

Sommige pianisten zweren bij bepaalde merken, terecht of onterecht. Zo kan het zijn dat je de piano geluiden van Yamaha het meest realistisch vindt klinken of de gevoeligheid van de Roland helemaal bij jouw speelstijl past. Een deel is smaak, maar de verschillende merken hebben ook een reputatie als het gaat over kwaliteit en duurzaamheid van de instrumenten.

Yamaha, Roland en Korg zijn bijvoorbeeld gerenommeerde merken in de wereld van de (digitale) piano's. Deze merken hebben zich al jaren bewezen als producenten van hoogwaardige piano's.

Tegelijkertijd zijn er ook minder bekende merken zoals Fazley (het huismerk van muziekwinkel Bax-Music) wat ook prima digitale piano's zijn, zeker qua prijs-kwaliteit voor beginners.

De 10 beste digitale piano's

Nu ik heb uitgelegd hoe je digitale piano's kunt vergelijken, volgt hierbij onze zorgvuldig gekozen selectie van de 10 beste digitale piano's in 2024. De lijst staat in willekeurige volgorde, omdat de beste keuze voor iedereen persoonlijk is en afhangt van alle bovengenoemde factoren.

Fazley FSP-200

De Fazley FSP-200 is een populaire digitale piano voor beginners. Hij heeft 88 semi-gewogen toetsen (die voelen qua aanslag wat lichter aan dan akoestische piano's) en een polyfonie van 128 noten. Deze piano beschikt over 12 verschillende geluiden, waaronder het geluid van een vleugel en verschillende elektrische piano's. Deze digitale piano kun je via MIDI aansluiten op je computer en als je hem onderweg wilt gebruiken kan dat zelfs op batterijen.

De Fazley FSP-200 is een prima digitale piano voor beginners, een betaalbaar instapmodel.

Roland RP701

De Roland RP701 is een moderne digitale piano die er van de buitenkant klassiek uitziet door de verschillende houtdessins waarin hij verkrijgbaar is. Zowel het aanslaggevoel als het geluid van deze piano zijn zeer realistisch. Je kunt de speelsterkte zelfs nog aanpassen naar je persoonlijke smaak. Deze piano heeft 88 "hammer action" toetsen, die het gevoel van weerstand van de hamertjes in een akoestische piano nabootsen. En een polyfonie van 256 tonen. Naast de pianoklank biedt de RP701 honderden extra klanken, een recorder voor leerdoeleinden, twee koptelefoon-aansluitingen en een connectie met de mobiele app van Roland.

De Roland RP701 heeft een superieure aanslag en geluidskwaliteit, maar een stevig prijskaartje.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (2)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€1.239,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Yamaha DGX-670

De Yamaha DGX-670 beschikt net als de Roland RP701 over 88 hammer-action toetsen en een polyfonie van maximaal 256 tonen. Deze digitale piano beschikt over zeer realistische geluiden waaronder die van de Yamaha CFX vleugel, het vlaggenschip van Yamaha. De DGX-670 bevat veel extra functies zoals een begeleidingsfunctie die je spel volgt, een karaoke-functie met weergave van songteksten, een USB opname & meespeel functie en Bluetooth voor bediening via een app.

De Yamaha DGX-670 is een uitstekende digitale piano voor zowel beginners als gevorderden.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (3)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€935,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Yamaha Arius YDP-145

De Yamaha Arius YDP-145 beschikt over 88 aanslaggevoelige hammer-action toetsen en een polyfonie van 192 tonen. Deze digitale piano beschikt niet over heel veel toeters en bellen, maar komt met de kwaliteit en betrouwbaarheid die je van Yamaha kunt verwachten. Er zijn andere modellen met meer geluiden en meer opties, maar net als de DGX-670 beschikt ook de YDP-145 over het geluid van de beroemde Yamaha CFX vleugel. Deze digitale piano is verkrijgbaar in verschillende kleuropties zodat hij past in ieder interieur.

De Yamaha Arius YDP-145 is een no-nonsense keuze voor beginners en ervaren pianisten.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (4)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€1.275,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Roland FP-30X

De Roland FP-30X beschikt over 88 hammer-action toetsen en een polyfonie van maximaal 256 tonen. Het is een lichtgewicht piano met krachtige ingebouwde luidsprekers (2x 11 watt) wat zorgt voor een rijk geluid. Omdat deze digitale piano los geleverd wordt, moet je er een onderstel bij bestellen indien gewenst. De FP-30X is beschikbaar in twee kleuren, zwart en wit. Verder is deze piano uitgerust met Roland's SuperNATURAL systeem, waardoor het zowel voor beginners als gevorderde pianisten mogelijk is om dynamisch te spelen.

De Roland FP-30X is een digitale piano die echt uitblinkt qua prijs-kwaliteitsverhouding.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (5)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€979,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Yamaha Clavinova CLP-725

De Yamaha Clavinova CLP-725 is best een prijzige digitale piano maar nog steeds het instapmodel binnen de Clavinova-serie. De CLP-725 is voorzien van 88 hammer-action toetsen met een groot dynamisch bereik en gevoelige aanslag. Deze piano kan moeiteloos het volle geluid van de Yamaha CFX vleugel nabootsen en beschikt over technologie om het geluid 'surround' te laten klinken als je met koptelefoon speelt of gebruik maakt van de 2x 20 watt sterke luidsprekers. De CLP-725 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren om hem te matchen met je interieur.

De Yamaha Clavinova CLP-725 is binnen onze selectie echt de premium keuze.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (6)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€1.565,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Roland FP-10

De Roland FP-10 is een van de instapmodellen van het gerenommeerde merk Roland. Het is in feite het kleine zusje van de eerder besproken FP-30X. Deze digitale piano beschikt over 88 toetsen hammer-action aanslaggevoelige toetsen en een zeer authentiek pianogeluid. De interne speakers (2x 6w) zijn niet supersterk, maar zeker genoeg om een kamer te vullen. Zoals bij alle piano's van Roland krijg je realistische piano geluiden en de aansluitingen die het meest gebruikt worden (bluetooth en MIDI) maar verwacht verder niet teveel toeters en bellen. Let erop dat je bij deze digitale piano een los onderstel moet aanschaffen als je hem niet op de tafel wilt leggen.

De Roland FP-10 is een uitstekende en betaalbare digitale piano voor beginners.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (7)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€735,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Fazley DP-320

De Fazley DP-320 is een zeer betaalbare console piano. Deze digitale piano heeft 88 hammer-action toetsen en een polyfonie van 128 tonen wat ruim voldoende is voor beginnende en semi-gevorderde pianisten. De DP-320 heeft tien verschillende pianogeluiden, varieren van grand piano's tot elektrische piano's en orgels. Je kunt deze digitale piano via USB-MIDI aansluiten op je computer. De ingebouwde luidsprekers zijn met 2x 25w verrassend sterk, zeker voor een digitale piano in deze prijscategorie.

De Fazley DP-320 is een complete piano met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (8)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€499,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Korg B2SP

De Korg B2SP is net als de net besproken Fazley DP-320 een zeer complete digitale piano voor een eerlijke prijs. De B2SP is van het gerenommeerde merk Korg, maar blijft qua eigenschappen net iets achter bij de Fazley DP-320. Zo beschikt de Korg ook over 88 hammer-action toetsen, maar is de polyfonie met 120 tonen net iets beperkter evenals de interne speakers met 2x 15w. De Korg B2SP wordt als console piano geleverd, dus met bijpassend onderstel en drievoudig pedaalsysteem.

De Korg B2SP is een betaalbaar instapmodel van een gerenommeerde pianomerk.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (9)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€635,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Yamaha P125

De Yamaha P125 is een hoge kwaliteit digitale piano met 88 hammer-action toetsen en een hoge polyfonie van 192 tonen. Standaard wordt dit model als slab piano geleverd, maar er is een onderstel met pedaalsysteem verkrijgbaar zodat je er een console piano van kunt maken. Deze Yamaha heeft niet de sterkste luidsprekers (2x 7w), dat is wel opvallend voor een mode in deze prijsklasse. Wel beschikt de P125 over veel opties om het geluid aan te passen, klanken en ritmes en ook een connectie met de Yamaha app voor de smartphone.

De Yamaha P125 is een degelijke digitale piano van een zeer gerenommeerd pianomerk.

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (10)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl (€755,00)

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2024 - 08:10

Piano akkoorden, het complete overzicht mét uitleg (2022) (2024)

FAQs

What are the 4 most used piano chords? ›

The Big Four Chords on Piano

These four chords are by far the most popular chords in music. Once you know them, you'll have unlocked hundreds of pop songs. And we're not exaggerating! That's because these four chords are the I, the V, the IV, and the vi (respectively) chords in C Major.

What are the 4 piano chords for all pop songs? ›

The famous four chords used in many pop song progressions are the I, V, vi and IV chords of a major key. The roman numerals represent the numbers of the major scale we begin a chord from (1, 5, 6, 4) so in C major this would be C, G, Amin, F or in G major it would be G, D, Emin, C.

How many chords are there in piano? ›

You know there are 27 types of chords, right? If that statement made your interest in piano come to a screeching halt, hang in there: you don't actually need to memorize all the piano chords that exist. You don't even really need to know all 27 types.

What are the Big 4 chords? ›

The I–V–vi–IV progression is a common chord progression popular across several genres of music. It uses the I, V, vi, and IV chords of a musical scale. For example, in the key of C major, this progression would be C–G–Am–F.

What are the 4 essential chords? ›

Four of the most common open chords, in the most common guitar key of G major are the chords G, C, D and E minor. With these chords you will be able to play a number of easy guitar songs. G and C can be played with 1 finger.

What is the famous pop chord? ›

The most important chord progressions
  • I - V - vi - IV. The I – V – vi – IV is the chord progression from many famous rock and roll tunes including The Beatles hit “Let it Be” and Journey's “Don't Stop Believing”. ...
  • I - IV - V. ...
  • 12 Bar Blues. ...
  • vi - V - IV - III. ...
  • I - V - vi - iii - IV. ...
  • ii - V - I. ...
  • I - ♭VII - I. ...
  • I - ♭VI - V.
Feb 16, 2023

What are the most popular pop piano chords? ›

Top 5 popular pop chord progressions
  • I – V – vi – IV : C major, G major, A minor, F major. The granddaddy of all 4-chord pop progressions which you will have undoubtedly seen parodied by the merciless Axis Of Awesome. ...
  • I – vi – IV – V : C major, A minor, F major, G major. ...
  • I – V – VI – V : C major, G major, F major, G major.
Nov 29, 2022

Can you teach yourself to play piano? ›

Can I teach myself piano? There are many self-taught musicians, so the answer to this question is most definitely YES. There are many excellent books, videos, blogs, and apps to learn from. If self-learning is your goal, do the research to find out which materials and methods will work best for you.

How do you memorize piano chords? ›

Regular practice is key to memorizing piano chords. Start by practicing chords slowly and accurately, gradually increasing your speed. Practice chord progressions, both in isolation and within songs, to reinforce your chord knowledge.

What is the easiest chord to play on piano? ›

2. common piano chords
  • C - C Major: C - E - G.
  • Cm - C minor: C - Eb - G.
  • D - D Major: D - F# - A.
  • Dm - D minor: D - F - A.
  • E - E Major: E - G# - B.
  • Em - E minor: E - G - B.
  • F - F Major: F - A - C.
  • Fm - F minor: F - Ab - C.

What are the 4 most popular piano chords? ›

Step 1: The 4 Most Commonly Used Chords Are...
  • I = C: C,E, G (C is the 1st tone of C Major)
  • V = G: G, B, D (G is the 5th tone of C Major)
  • vi = A: a, c, e (A is the 6th tone of C Major, and remember this one is minor)
  • IV = F: F, A, C (F is the 4th tone of C Major)

What is the easiest chord to play? ›

One of the easiest chords for beginners to learn is the C major chord. The full version of this open chord requires three fingers, but gives a clear, distinctive sound as it rings out when strummed. Here's how to play the C major chord on guitar in open position: Index finger on the 1st fret of the B (2nd) string.

What 4 chords sound good together? ›

Groups of Guitar Chords that Sound Good Together
  • Progression 1: G, C, D, Em (common in multiple genres of music)
  • Progression 2: F, C, G, Am (commonly used in country music)
  • Progression 3: D, C, G, F (rock progression often used in drop D)
  • Progression 4: E, A, B, C#m.
  • Progression 5: E, D, A.
  • Progression 6: Dm, F, C, G.

What are the 1 4 5 6 chords on piano? ›

The 1564 chord progression is a very popular chord progression that moves through the I, V, vi, and IV chords of a key. Some progressions are more popular than others. They underlie many songs, even if those songs sound totally different from each other.

Top Articles
Irving-Based RollKall Acquires Fellow Off-Duty Security Provider Cover Your Assets
Employ an Off-Duty Officer
Craigslist Myrtle Beach Motorcycles For Sale By Owner
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Kathleen Hixson Leaked
Southeast Iowa Buy Sell Trade
Santa Clara College Confidential
CKS is only available in the UK | NICE
35105N Sap 5 50 W Nit
The Idol - watch tv show streaming online
Mr Tire Rockland Maine
Free Robux Without Downloading Apps
Texas (TX) Powerball - Winning Numbers & Results
R/Afkarena
Gwdonate Org
The fabulous trio of the Miller sisters
Nebraska Furniture Tables
2024 U-Haul ® Truck Rental Review
Classic Lotto Payout Calculator
Cinebarre Drink Menu
Ups Access Point Lockers
Lcwc 911 Live Incident List Live Status
Gia_Divine
Ubg98.Github.io Unblocked
Johnnie Walker Double Black Costco
Dark Entreaty Ffxiv
Drift Hunters - Play Unblocked Game Online
Ficoforum
Watertown Ford Quick Lane
Gesichtspflege & Gesichtscreme
Airg Com Chat
Dl.high Stakes Sweeps Download
Missing 2023 Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
Loopnet Properties For Sale
35 Boba Tea & Rolled Ice Cream Of Wesley Chapel
Nextdoor Myvidster
Chase Bank Cerca De Mí
Watchdocumentaries Gun Mayhem 2
Craigslist Hamilton Al
Mississippi State baseball vs Virginia score, highlights: Bulldogs crumble in the ninth, season ends in NCAA regional
Darrell Waltrip Off Road Center
Tyler Sis 360 Boonville Mo
Ursula Creed Datasheet
Fetus Munchers 1 & 2
M Life Insider
Directions To The Closest Auto Parts Store
Juiced Banned Ad
What is a lifetime maximum benefit? | healthinsurance.org
Maplestar Kemono
Marcel Boom X
Smoke From Street Outlaws Net Worth
Worlds Hardest Game Tyrone
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5495

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.